Lovagok harca a nyelvhatáron

  • Magyar nyelvtanítás a Tisza forrásvidékén
  • Küzdelem a végek megerősítésért

    A Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködve az Ukrán Magyar Kulturális Együttműködési Társasággal a magyar nyelv és kultúra kárpátaljai határvidékén folytatja küzdelmét. Tevékenységük által az immár 18. éve „anyaország éltető figyelmeként” jelen van a Tisza forrásvidékén, amely során közösségek, hagyományos események és kulturális értékek jöttek létre, valamint jelentősen bővültek a kapcsolataik.

    A munka- és értékalapú kulturális együttműködés 2012. évi csúcseseménye az öthetes „Magyarország bemutatkozik Európa geográfiai középpontjában” elnevezésű nemzetközi, összművészeti program volt. A példaértékűen sikeres év után nemzetközi közösségünk az „anyaország köszöneteként” – támogatás helyett – feketelevest kapott. Nehezítette helyzetünket, egyben rontotta a kettős állampolgárság lehetőségének rendkívül pozitív hatását a civilek együttműködésére mért „háromcsapás”.

    A civilszervezetek nemzetegységesítő összefogására szánt NEA általi támogatásnak csökkenése, után másodikként említem meg azt a követelményt, hogy egy határon túli szervezet csak egy hazaival köthetett együttműködési megállapodást, és harmadikként kell rögzíteni a támogatásra szánt pénzek – „racionalizása, és az átfedések megszüntetése végett” – „nagyoknak” való átadását (csak gondolom, hogy esetünkben talán a KMKSZ és a Pedagógus Szövetség lehetett), amelynek felhasználási hatékonysága kultúragazdasági szempontjából erősen vitatható. 

    Az alapítvány Kuratóriuma értékelte a helyzetet és megállapította, hogy a végekkel való élő kapcsolat nem függhet a támogatástól. (Az nem budiajtó, hogy becsukjuk, és amikor eljön a szükség  kinyitjuk.) Az élő kapcsolatot fenn kell tartani, ugyanakkor mivel nincs tartalékunk elsőrendű feladatnak tekintettük a programok minimalizálása mellett, azok hatékonyságának, és támogatottságának fokozását, valamint az érintett hazai és határon túli vezetők tájékoztatását.